Podjela vina
Prema kakvoći razlikuju se:
stolna vina
stolna vina s oznakom kontroliranog podrijetla
kvalitetna vina s oznakom kontroliranog podrijetla
vrhunska vina s oznakom kontroliranog podrijetla
predikatna vina
arhivska vina
specijalna vina
pjenušava vina
Prema sadržaju Å¡ećera vina se dijele na suha, polusuha, poluslatka i slatka vina, a prema boji na bijela, ružiÄasta i crna.
Stolno vino je vino proizvedeno od jedne ili viÅ¡e sorti grožđa vinove loze. Stolno vino ne može nositi oznaku sorte. Stolno vino s oznakom kontroliranog podrijetla je vino proizvedeno od jedne ili viÅ¡e sorti grožđa koje potjeÄu iz jedne vinogradarske regije.
Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla je vino proizvedeno od jedne ili viÅ¡e sorti grožđa koje potjeÄu iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptiÄkim svojstvima znaÄajnim za ekoloÅ¡ke uvjete i sorte odreÄ‘ene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja Äiju oznaku nosi, koje je odnjegovano u toj podregiji.
Vrhunsko vino s oznakom kontroliranog podrijetla je vino proizvedeno od odreÄ‘ene sorte ili grupe sorti grožđa koje potjeÄu iz jednog ili viÅ¡e vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s osobito izraženim kvalitetnim, specifiÄnim organoleptiÄkim i kemijskim svojstvima znaÄajnim za ekoloÅ¡ke uvjete položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožđa. To vino mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvaća odreÄ‘eni položaj.
Ako vino nosi oznaku sorte, mora biti proizvedeno od najmanje 85% grožđa sorte Äije ime nosi.
Predikatna vina su vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uvjetima dozrijevanja, naÄina berbe i prerade daju posebnu kakvoću, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporuÄenih sorti za pojedino vinogorje.
Predikatna vina su:
Kasna berba – vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i Äiji moÅ¡t ima najmanje 94° Oechsla.
lzborna berba – vino proizvedeno iskljuÄivo od brižno izabranog grožđa, Äiji moÅ¡t sadrži najmanje 105° Oechsla.
lzborna berba bobica – vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom plijesni napadnutih bobica Äiji moÅ¡t sadrži najmanje 127° Oechsla.
Izborna berba prosuÅ¡enih bobica – vino proizvedeno od prosuÅ¡enih bobica Äiji moÅ¡t sadrži najmanje 154° Oechsla.
Ledeno vino – vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i preraÄ‘eno u smrznutom stanju, a Äiji moÅ¡t sadrži najmanje 127° Oechsla.
Arhivsko vino je vino koje se u podrumskim uvjetima Äuva dulje od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožđa u vino, od Äega najmanje tri godine u boci.
Specijalna vina su vina dobivena posebnim naÄinom prerade grožđa, moÅ¡ta ili vina bez dodatka ili s dodatkom odreÄ‘ene koliÄine vinskog alkohola, vinskog destilata, Å¡ećera, koncentriranog moÅ¡ta i mirisavih ili drugih dopuÅ¡tenih tvari biljnog podrijetla.
Specijalna vina su:
desertno vino,
likersko vino,
aromatizirano vino.
PjenuÅ¡ava vina su vina koja uz ostale odreÄ‘ene sastojke sadrže i povećanu koliÄinu ugljiÄnog dioksida, zbog kojeg se pri otvaranju boce razvija obilna pjena.
U pjenušava vina ubrajaju se prirodno pjenušava i gazirano pjenušava vina.
Poslove u podruÄju vinogradarstva i vinarstva utvrÄ‘ene Zakonom obavlja Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo.