Vinske čaše

Za ugođaj pijenja vina od velikog je značenja posluživanje vina, izgled boce, temperatura, ritual posluživanja, te posebno vrsta čaše iz koje se pije određeno vino. Ne samo da čaša mora biti lijepa, nego mora imati odrežene osobine, kojima se najbolje predstavlja vino i njegova kvaliteta. Osnovni zahtjevi za vinsku čašu jesu: glatkoća, prozirno tanko staklo, neburšenost i neobojenost, kako bi uživalac vina stekao najbolje dojmove o boji, bistroći i aromi vina. Raznovrsnost kvalitete zahtijeva i prilagođavanje čaša pojedinim vrstama vina. Grubo uzevši, postoje čaše za bijela, crna, desertna, likerska vina i za pjenušce.  Stara mirisna i buketna vina piju se iz čaša nalik na kalež ili tulipan. Promjer joj je pola dužine bez drške, a pri vrhu je malo sužena. Postoji nekoliko izvedbi, a redovno su manjih zapremnina.

Čaše za bijela vina najčešće su na stalku i imaju dužu dršku od onih za crna vina. Veličina češe zavisi o kvaliteti vina i vrsti vina. Kvalitetna i vosokokvalitetna vina poslužuju se u manjim čašama, a stolna u većim. Oblik čaše za bijela i crna vina podsjeća na odsječeno jaje. Otvor čaše je nešto sužen, ali dovoljno velik da se može uživati u mirisu vina.

Čaša za likerska vina nalik je onoj za crna vina, samo što je nešto manja.

Čaše za pjenušava vina su izdužene i uske, a na kraju mora biti blago sužena, načinjena od tankog prozirnog stakla. Postoji nekoliko vrsta čaša za pjenušce, a ponjbolja je ona u kojoj pjenušac najbolje muzira. Od prozirnog je stakla, izdužena, s hrapavom unutrašnjom stijenkom, što osigurava uživanje u aromi, ali i “život mjehurića”. Budući da široka i plitka čaša to ne omogućava, sve se više napušta kao čaša za posluživanje pjenušavih vina. Za kušanje vina postoje točno propisane veličine i oblici čaša, koje, također, predstavljamo u njihovim strndardnim dimenzijama. Naravno da i tu postoje različiti običaji i odstupanja. Napominjemo da u svakodnevnoj upotrebi i pijenju vina postoje čaše od raznovrsnog materijala: stakla, kristala, metala, plastike, drveta itd. Te se čaše upotrebljavaju već prema običajima u pojedinim krajevima. Običaj da se vino pije iz drvenih bokala, iz različitih bukara i bukaleta čini posebnu draž u pijenju vina.

No ipak želimo naglasiti važnost odabira i vrčeva za vino kao sastaqvni dio vinske kulture i uživanja vina. Za kvalitetna i visokokvalitetna vina, posebno za pjenušava vina, preporučujemo da vino poslužujete u najljepšim čašama. Prozirnu, kristalno čistu staklenu čašu ne može ništa zamijeniti, jer ona najbolje predstavalja okus vina, pružajući svečani ugođaj.