Zlatna žutica vinove loze

U Zagrebačkoj županiji utvrđeno je značajnije širenje zlatne žutice i sukladno tome su proglašena demarkirana područja u Svetoj Nedelji i Jagnjić Dolu kraj Samobora, te na području gradova Dugog Sela, Vrbovca, Ivanić-Grada (Grabersko Brdo, Šumečani, Kloštar Ivanić) i Bedenice (Zelina), općine koja graniči s demarkiranim područjima u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Zlatna žutica vinove loze (Flavescens doree) karantenska je bolest koju uzrokuje fitoplazma Candidatus Phytoplazma vitis. Spada među najopasnije bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi vektorom, američkim cvrčkom (Scaphoideus titanus Ball) te, ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova.

VAŽNO!

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti:

fitosanitarnog inspektora zlatna.zutica@mps.hr ili Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo zlatna.zutica-FD@hcphs.hr, (01) 2311 640 ili
Savjetodavnu službu zlatna.zutica@savjetodavna.hr, (01) 4882 700

Detaljnije informacije o Zlatnoj žutici i suzbijanju bolesti